گزارش ویژه

گزارش سلام بازار ازجشنواره زکات:تاکید بر ترویج فرهنگ  این فریضه  تا ثبت پرداخت ۲۰ هزار میلیارد ریال زکات

جشنواره علمی، ترویجی، تکریمی زکات استان قم با حضور آیت الله سعیدی، امام جمعه قم، رئیس هیات امنای کمیته امداد امام(ره) کشور ،آسوده معاون توسعه مشارکت‌های مردمی  کمیته امداد، حجت الاسلام مهری  مدیرکل زکات کمیته امداد کشور،مدیر کل کمیته امداد قم  و جمعی از مدیران و فعالان عرصه زکات  در مجتمع فرهنگی آموزشی حضرت معصومه (س) برگزار شد.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری سلام بازار، آیت‌الله سید محمد سعیدی   در این  مراسم با اشاره به اهمیت زکات و نقش این فریالهی در زدودن غبا فقر و محرومیت از چهره جامعه گفت: تشکیل نهادهایی مانند کمیته امداد امام(ره) و جهادکشاورزی که در جمع‌آوری و ساماندهی زکات فعالیت می‌کنند، از ره‌آوردها و دستاوردهای نظام اسلامی است.

***پردات زکات تاثیر زیادی در محرومیت‌زدایی دارد

وی افزود: این نهادها هر سال باید عملکرد خود را ارزیابی کنند، و اقدام‌هایی که خوب و مفید بوده را استمرار دهند.

امام جمعه قم شفاف‌سازی را هم از جمله کارهایی که این نهادها باید انجام دهند ذکر کرد و گفت: طرح‌های کوتاه مدت و همچنین دراز مدت برای آینده نیز باید ارایه شود.

سعیدی با بیان اینکه دست اندرکاران امر زکات در برابر خداوند، معصومان، شهیدان، همچنین محرومان و مردم جامعه که مطالبه‌هایی دارند مسئول هستند و مورد سووال قرار می‌گیرند، یادآور شد: حضرت امام وظیفه خود را انجام دادند و به مجرد اینکه با پیروزی انقلاب اسلامی در این منصب بسیار خطیر قرار گرفتند، جز نخستین کارهایش راه‌اندازی کمیته امداد بود.

وی در ادامه افزود: خداوند متعال از ما درباره این نهاد مقدس و درباره کارهایی که کرده و باید بکند، و آسیب‌هایی که ممکن است، متوجه آن شود، سئوال می‌کند، از این رو برای شما مسئولان، یک افتخار است که آسیب‌ها را از این مجموعه زدوده باشید.

رئیس شورای زکات قم همچنین با بیان اینکه محرومانی که از این نهاد شریف استفاده کردند و ایتامی که تحت سرپرستی قرار گرفتند نیز در مورد نحوه عملکرد آن از ما سئوال می‌کنند بیان داشت: باید از همین الان پاسخ را آماده کنید، و برای این کار نیز هر سال کارهای خود را مرور کرده و مورد ارزیابی و آسیب‌شناسی قرار دهید.

عضو خبرگان رهبری همچنین تاکید کرد: اندیشه‌ورزان با ارائه طرح‌ها و برنامه‌های سازنده برای کمک به محرومان اقدام کنند.

***زکات بهترین شیوه برای کاهش فاصله طبقاتی در جامعه است

رئیس هیات امنای کمیته امداد امام(ره) کشور نیز زکات را یکی از بهترین روش‌ها برای کم کردن فاصله موجود بین فقیر و غنی دانست و گفت: کمک‌های حکومتی و مردمی و نهادهای خیریه در همه کشورهای دنیا وجود دارد، ولی راهکاری که قرآن و دین اسلام برای کمک به محرومان مطرح کرده، از یک امتیاز ویژه برخوردار است.

حجت‌الاسلام محسن کازرونی همچنین با اشاره به تاکید قرآن به دادن زکات اظهار کرد: اگر جوامع و حکومت‌ها نتوانند، فاصله شدید بین فقیر و غنی را پُر کنند دچار مشکل می‌شوند، به همین علت باید به موضوع زکات توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

نماینده ولی فقیه در کمیته امداد با بیان این نکته هیچ خوفی در زوال حکومت وجود ندارد، و نظام اسلامی به دلیل مردمی بودن پایدار خواهد ماند گفت: حضور بی‌سابقه مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن امسال به‌رغم هجمه‌های رسانه‌ای، این حقیقت را به روشنی اثبات کرد.

***رسیدگی به امور مردم بهترین عبادت است

آیت‌الله حسین نوری همدانی در پیامی به جشنواره علمی، ترویجی و تکریمی زکات استان قم بیان کرده‌است:‌ امروز رسیدگی به امور مردم به‌ویژه مستضعفان بر همه واجب و لازم است، افضل عبادت‌ها خدمت به آنان است.

در این پیام که در آیین پایانی جشنواره علمی، ترویجی و تکریمی زکات در مجتمع فرهنگی حضرت معصومه‌(س) قم قرائت شد، آمده‌است: زکات واجبی است که موجب اتفاق مسلمانان می‌باشد، در ابتدای پایه‌گذاری حکومت اسلامی توسط پیامبر خاتم‌(ص) نیز به شخص ایشان امر به جمع‌آوری زکات شد و پروردگار متعال تاکید به بهترین وجه برای اقامه نماز و پرداخت زکات دارد.

پیام حاکیست: این واجب الهی بدون شک در رشد و تعالی و ترقی زندگی دنیوی انسان موثر است و وجود مقدس پیامبر اکرم(ص) فرمودند، ندادن زکات موجب فقر و تنگدستی خواهد شد.

آیت‌الله نوری همدانی دراین پیام تاکید کرده‌است: زکات که به معنای پاکی است، باعث تزکیه نفس می‌شود، قرآن کریم به عنوان عالی‌ترین راهنمای بشر تمام جنبه‌های زندگی انسان را مورد توجه قرار داده است، بر این اساس همان‌طور که از زندگی بعد از مرگ سخن می‌گوید، از کیفیت زندگی مادی در این جهان نیز آیه‌های فراوان دارد.

پیام ادامه یافته‌است:‌آیه‌های زکات توجه خاصی به زندگی اقشار ضعیف جامعه دارد و به فرموده امام صادق‌(ع) با دادن زکات از سوی مردم، فقیری باقی نخواهد ماند، از آیه‌های قرآن مجید استفاده می‌شود که زکات از برنامه‌های همه پیامبران در ادیان گذشته نیز بوده‌است.

دربخش دیگری از این پیام آمده‌است: در کنار آیه‌های متعدد زکات درکنار نماز مورد تاکید قرار می‌گیرد، اما متاسفانه آن‌گونه که باید معرفی نشده‌است، و وظیفه حوزه‌های علمیه و مبلغان و امامان جمعه و جماعت است که واجب‌ها را بیان کنند.

این مرجع تقلید در بخش دیگری از پیام خود با اشاره به نقش رسانه‌ها در ترویج فرهنگ زکات افزوده‌است: رسانه‌ها نیز وظیفه دارند، کمک نمایند، امروز کمیته امداد که از یادگارهای ارزشمند امام راحل است در این عرصه پیشگام است.

آیت الله نوری همدانی در بخش پایانی پیام همچنین رسیدگی به امور مردم به‌ویژه مستضعفان را بر همه واجب و لازم عنوان کرده و بیان داشته‌است: افضل عبادت‌ها خدمت به مردم است، همه ما وظیفه داریم، مشکلات آنان را حل کنیم.

****زمینه را برای جذب ،جلب ، تمرکز و مدیریت انفاق‌ها و زکات‌های مردم فراهم کنیم

  حجت‌الاسلام محمدطاها مهری مدیرکل امور اجرایی زکات کشور  نیز  در این مراسم افزود: جمع‌آوری این حجم از زکات با تلاش‌های مودیان، باغداران، دامداران و کشاورزان در بحث بازار و مال‌التجاره در سطح استان‌ها، شهرستان‌ها و بخش‌ها صورت گرفته‌است.

وی بیان داشت: بخش اعظمی از این مبلغ در شوراهای روستا، بخش و مراکز نیکوکاری از طرف مردم برای مردم مصرف شده ولی از آنجایی که ما در دبیرخانه شورای زکات موظف هستیم هرگونه فعل و انفعال مربوط به زکات را ثبت کنیم این کار را انجام داده‌ایم.

مدیرکل اجرایی زکات گفت: اکنون با افتخار اعلام می‌کنیم به‌رغم هجمه‌هایی که از سوی دشمن به دین و اعتقادهای مردم می‌شود، و شبانه روز تلاش می‌کنند، که بگویند مردم به لحاظ دین و دین‌داری و فرهنگ انفاق و زکات و بخشش، احسان و همدلی و همنوعی نسبت به گذشته ضعیف شدند، ولی آمارها و ارقام‌ها نشان می‌دهد چنین نیست.

وی تاکید کرد: این وظیفه ماست که فرهنگ‌سازی کرده، و زمینه را برای جذب ،جلب ، تمرکز و مدیریت انفاق‌ها و زکات‌های مردم فراهم کنیم.

****زکات پیشران توسعه اقتصادی کشور است

معاون مشارکت‌های مردمی کمیته امداد امام‌(ره) کشور نیز با بیان اینکه زکات پیشران توسعه اقتصادی کشور است گفت: فعالیت مستمر شورای زکات در شهرستان‌ها می‌تواند راجع ترویج و جذب زکات اثربخش باشد.

حبیب‌الله آسوده در ادامه خاطرنشان کرد: فرمانداران به روستاها و شهرهایی که زکات می‌دهند، از محل شورای برنامه‌ریزی و توسعه کمک کنند، تا مردم بدانند اگر وظیفه‌ الهی را انجام دادند، نظام اسلامی نیز وظیفه حکومتی را انجام داده‌است.

معاون کمیته امداد امام خمینی با اشاره به اینکه این نهاد در چهار حوزه اقدام به جمع‌آوری منابع مردمی می‌کند گفت: از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه ۱۲ هزار میلیارد ریال کمک مردمی جمع‌آوری شده‌است.

آسوده همچنین یادآور شد: وظیفه کمیته امداد در حکمرانی خیر و احسان، راهبری و جذب است.وی گفت: از مجموع کل زکاتی که در دبیرخانه زکات کشور ثبت شده نیز تنها چهارهزار میلیارد ریال آن به کمیته امداد آمده که حدود هزار میلیارد ریال آن به صورت نقدی است.

وی اضافه کرد: مابقی توسط سازمان بهزیستی عمدتا در قالب فطریه، خیریه‌ها و مراکز نیکوکاری و توسط خود مردم جمع‌آوری و بین نیازمندان توزیع می‌شود.

آسوده همچنین با تاکید بر اینکه این نهاد از وجوه‌های مردمی به هیچ وجه برای تامین هزینه اجرایی استفاده نمی‌کند گفت: عین انفاقی که می‌شود به دست نیازمند می‌رسد و برای هزینه اجرایی استفاده نشده و نخواهد شد، چرا که از سوی هیات امنای کمیته امداد، منع قانونی، شرعی و عرفی شده‌است.

وی در ادامه بیان داشت: صدقه‌هایی که جمع‌آوری می‌شود نیز امکان پذیر نیست که از یک شهر و استان به شهر و استان دیگر انتقال پیدا کند، چه رسد که خدایی ناکرده به کشور دیگر برود.

وی در ادامه یادآور شد: در مواردی خاص مانند زمین لرزه خوی، کمک‌های مردمی چون با نیت کمک به زلزله زدگان بوده، جمع‌آوری و به محل حادثه فرستاده می‌شود.

معاون کمیته امداد در بخشی از سخنان با اشاره به جشنواره علمی، ترویجی و تکریمی زکات استان قم از ارسال ۴۰۵ اثر در قالب‌های مختلف مقاله، انیمیشن، عکس، خوشنویسی، داستان، عکاسی و فیلم کوتاه به دبیرخانه این جشنواره خبر داد و گفت: ۴۰ تَن از شرکت‌کنندگان مورد تجلیل قرار می‌گیرند.

وی با بیان اینکه قم، به عنوان بیست‌وچهارمین استانی است که طی سال جاری جشنواره زکات در آن برگزار می‌شود گفت: جریان سازی و فرهنگ سازی و تجلیل از مودیان و مبلغان یکی از اهداف این جشنواره بوده که تا اوایل اسفندماه در سه استان دیگر نیز برگزار خواهد شد.

**** ۲۵۳میلیارد ریال زکات در قم جمع‌آوری شد

مدیرکل کمیته امداد امام‌ قم نیز با اشاره به جمع‌آوری ۲۵۳ میلیارد ریال زکات در ۶ ماهه نخست امسال گفت: سعی کرده‌ایم، مساله فرهنگ سازی و شبکه سازی را در سطوح مختلف استانی، شهرستانی، بخش و روستاها فعال کنیم.

محسن مسعودیان‌راد با بیان اینکه در هر یک از روستای استان عامل و رابط زکات داریم افزود: ۹ مرکز تخصصی نیکوکاری زکات را طراحی کرده‌ایم که اقدام‌های جذب درآمدها و بهینه مصرف کردن را دنبال می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه ۲۰ درصد زکات جمع‌آوری شده واجب و ۸۰ درصد نیز زکات مستحبی است گفت: ۷۵ درصد زکات در امور جهیزیه، معیشت، درمان و اشتغال، و حدود ۲۵ درصد هم در امور زیرساختی و عام‌المنفعه روستایی هزینه شد.

****تجلیل از فعالان و زکات دهندگان قم

 تجلیل  ازفعالان و مؤدیان زکات و پژوهشگران و هنرمندان ۴۰ اثر از  ۴۰۵ اثر رسیده به دبیرخانه، رونمایی از دو کتاب با موضوع زکات از دیگر برنامه‌های این مراسم  بود ضمن اینکه در حاشیه این همایش ، نمایشگاهی از آثار ارسالی، کتب قدیمی و سنگی زکات و غرفه‌های خوشنویسی و پاسخگویی به احکام زکات نیز برگزار شد.

تایتل نوشته جدید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا