به گزارش پایگاه خبری سلام بازار، علی کیانیراد، رئیس مؤسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی در نشست علمی – تخصصی مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری با عنوان “کشت فراسرزمینی؛ امنیّت آب و غذا”، اظهار کرد: عبارت کشت فراسرزمینی اصطلاح اشتباهی است که به جای کشاورزی فراسرزمینی مورد استفاده واقع شده است؛ زیرا کشت فراسرزمینی تنها محدود به محصولاتی میشود که باید کشت شوند، در حالی که کشاورزی فراسرزمینی میتواند بسیار فراتر از محصولات کشتی باشد.
وی افزود: در دنیا تقریباً بعد از دهه ۱۹۸۰ به کشاورزی فراسرزمینی توجه شده است. در ایران نیز اوجگیری این مفهوم در وزارت جهاد کشاورزی به اواخر سال ۱۳۹۲ بازمیگردد که پیشنویس آییننامه آن در ۳۵ ماده به هیات دولت ارائه شد و پس از اعمال نظرات کارشناسانه، نهایتاً آییننامه کشت فراسرزمینی در تاریخ ۲۹ فروردینماه ۱۳۹۵ در هشت ماده به تصویب هیئت وزیران رسید.
اهداف کشورها از کشاورزی فراسرزمینی
رئیس مؤسسه پژوهشهای برنامهریزی و اقتصاد کشاورزی ادامه داد: در این آییننامه اجرایی تکالیف هر یک از دستگاههای اجرایی مشخص شده، به عنوان مثال در ماده ۲ این آییننامه تکالیف وزارت جهاد کشاورزی، در ماده ۳ تکالیف وزارت امور خارجه، در ماده ۴ تکالیف وزارت امور اقتصادی و دارایی، در ماده ۵ تکالیف بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، در ماده ۶ تکالیف وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، در ماده ۷ تکالیف صندوق توسعه ملی مشخص شده است البته وظیفه اصلی بر عهده وزارت جهاد کشاورزی بود.
مشکلات کشت فراسرزمینی چیست؟
سیّد فخرالدّین عامریان، رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران هم در ادامه این نشست، در مورد کشاورزی فراسرزمینی گفت: کشورهای دیگر خیلی وقت پیش وارد فعالیت در این حوزه شدهاند. به نظرم در کشور ما از سال ۱۳۸۸ با سفر رئیس جمهور وقت به برزیل، موضوع کشت فراسرزمینی و خرید زمینهای فراسرزمینی شروع شد.
وی ادامه داد: در آن زمان در کشور برزیل قوانین سختی را برای فروش زمین به سایر کشورها وضع نکرده بود، در همان زمان زمین یک میلیون هکتاری در اختیار کشور ما قرار گرفت و مقرر شد تجار، سرمایهگذاران یا کشاورزان ما شروع به خرید این زمینها کنند که متأسفانه انجام نشد.
عامریان بیان کرد: وقتی از کشاورزی فراسرزمینی یا همان کشت فراسرزمینی صحبت میشود چیزی که در ذهن افراد متبلور میشود این است که کشاورزان باید این کار را انجام دهند در حالی که خیلی از کشاورزهای ما دارای یک زمین در مقیاس زیر ۱۰ هکتار هستند و کشاورزی را به صورت سنتی تا امروز انجام میدادند.
رئیس انجمن کشت فراسرزمینی ایران تاکید کرد: به همین دلیل سرمایهگذاری در سایر کشورها برای کشاورزان کشور ما خیلی سخت و دشوار است؛ بنابراین باید سرمایهگذارانی وجود داشته باشند چه از طرف بخش خصوصی و چه دولت که در زمینه کشت فراسرزمینی سرمایه گذاری کنند.
وی به بیان مشکلات موجود در موضوع کشت فراسرزمینی پرداخت و گفت: اول اینکه یک نظامنامه مناسب که وزارت جهاد کشاورزی در زمینه کشت فراسرزمینی تصویب کرده باشد که تا چند وقت پیش وجود نداشت و در طی دو سال اخیر این نظامنامه در حال اجراییسازی است