به گزارش پایگاه خبری سلام بازار، روز شنبه سخنگوی سازمان نظام پزشکی کشور قیمتهای ویزیت پزشکی پیشنهادی برای سال ۱۴۰۱ را در اینستاگرام خود منتشر کرد. پیش از این هم رئیس کل این سازمان بر لزوم افزایش ۶۱ درصدی تعرفههای پزشکی تأکید کرده بود.
تعرفه خدمات پزشکی که هر ساله از سوی دولت تصویب و ابلاغ میشود چندین سال است که نتوانسته رضایت جامعه پزشکی کشور را به دست آورد، این در حالی است که بسیاری از فعالان صنفی پزشکی، آنها را ظالمانه میدانند.
افزایش تعرفههای پزشکی یک بعد ماجرا است، بعد دیگر آن مردمی هستند که قرار است از این خدمات استفاده کنند. با توجه به خط فقری که در حال حاضر به ۱۰ میلیون تومان میرسد این پرسش به وجود میآید که اگر این تعرفهها به این مقدار پیشنهادی برسد آیا این تعداد بیشمار مردمی که امروز زیر خط فقر زندگی میکنند توانایی پرداخت حق سلامت خود را دارند یا خیر؟ سلامت در سبد معیشتی آنها باقی میماند؟ از سوی دیگر با توجه به تورم سالیانه و گران شدن لوازم و تجهیزات پزشکی عدم تعیین تعرفه مناسب خدمات پزشکی چه زیانی را متوجه جامعه پزشکی کشور میکند؟
سه راه تأمین هزینههای سلامت
علیرضا حیدری، کارشناس تامین اجتماعی در گفتگو با جامعه ۲۴ با بیان اینکه منابع تأمین هزینههای سلامت سه بخش است، اظهار کرد: نخست حق بیمه است که توسط اشخاص حقیقی و حقوقی پرداخت میشود؛ در بخش دولتی این حق بیمه توسط دولت و کارمند و در بخش کارگری توسط کارگر و کارفرما پرداخت میشود. در بخش لشکری نیز همینطور است بخشی توسط خود افراد و بخش دیگر از سوی نیروهای مسلح پرداخت میشود. وقتی این مبالغ جمع شود مبلغ بسیار بزرگی خواهد شد. این بدین معنی است که بزرگترین تأمینکنندگان حوزه سلامت، دولت و صندوقهای بیمهای هستند. بخش دیگر تأمین حق سلامت، پرداخت از جیب است که به صورت مستقیم توسط مردم پرداخت میشود.
تعادل هزینهها و منابع سلامت
وی افزود: اگر بخواهیم هزینهها را متعادل کنیم باید منابع و مصارف را از محل مالی حوزه سلامت پرداخت و سپس این هزینهها را متناسب با این منابع و مصارف تعیین کرد. اگر این منابع و مصارف تراز نباشد مثلا یکی ۳۰ درصد و آن یکی ۶۰ درصد افزایش پیدا کند، یک شکاف ۳۰ درصدی را مشاهده خواهیم کرد. وقتی این ۳۰ درصد از سوی صندوق بیمه یا دولت تأمین نشود، مصرف کننده یعنی بیمار باید آن را جبران کند؛ در واقع پرداخت از جیب او افزایش پیدا میکند که این امر چندین سال است در حال افزایش بوده و اکنون به مرز ۵۰ درصد رسیده است.
کاهش خدمات سلامت
حیدری ادامه داد: وقتی پرداختی خدمات سلامت از جیب مردم از یک مرزی میگذرد بعضی از اقشار جامعه توان پرداخت این هزینه را ندارند و اتفاقی که رخ میدهد این است که برخی اقشار از خدمات حوزه سلامت محروم میشوند؛ یعنی فرد بیمار شده اما توان مراجعه به پزشک و پرداخت حق ویزیت را ندارد و یا از ادامه درمان به دلیل گران بودن هزینهها منصرف میشود و بیمهها هم توانایی پوشش آن را ندارند. از سوی دیگر وقتی منابع تأمین هزینههای سلامت کاهش پیدا میکند خدمات سلامت نیز کاهش مییابد.
این کارشناس حوزه بیمه های اجتماعی بیان کرد: اگر تعرفه های پزشکی بیش از ۶۰ درصد اضافه شود، همه خدمات پزشکی نظیر هتلینگ، وسایل و … نیز با هم گران میشود. وقتی تمام اینها گران شد، منابع دولتی و صندوقهای بیمهای توان پرداخت این هزینهها را ندارد، بنابراین پرداخت از جیب افزایش میکند و بخشی از مردم نمیتوانند برای اخذ خدمات سلامت به پزشک و مراکز درمانی مراجعه کنند. در چنین شرایطی بخشی از مردم به دلیل عدم دسترسی به این خدمات، سلامت آنها به خطر افتاده و عوارض میان مدت و بلندمدتی برای آنها به وجود میآید.
راه افزایش تعرفه پزشکی بدون آسیب به مردم
حیدری در مورد راه حل افزایش حق تعرفه پزشکی و عدم آسیب به مردم اظهار کرد: چاره کار در این است که سهم بیمهها و دولت افزایش پیدا کند. برای اینکه سهم بیمه افزایش پیدا کند باید حق بیمه بیشتری از بیمه شده اخذ شود، در چنین حالتی هم باید درآمدها و دستمزدها بر مبنای سبد واقعی معیشت بر اساس مصوبه شورای عالی کار افزایش پیدا کند تا منابع مالی بیمهها برای تأمین سلامت و خدمات درمانی تأمین شود. دولت هم باید از طریق مالیاتها و سایر درآمدها این منابع را افزایش دهد تا بتواند هم بخشی دیگر از منابع را تأمین کند و هم اینکه مردم هم توانایی پرداخت تعرفههای جدید را داشته باشند.
سقوط خدمات سلامت در سال ۱۴۰۱؟
وی یادآور شد: اگر این منابع تأمین نشود ما در سال ۱۴۰۱ با سقوط خدمات سلامت مواجه خواهیم شد چرا که پرداختی از جیب مردم افزایش پیدا خواهد کرد و با توجه به پایین بودن درآمدها مردم توانایی پرداخت حق خرید کالای سلامت که قابل جایگزین نیست را نخواهند داشت.
منبع: جامعه ۲۴